• Heeft u vragen of wilt u reserveren? bel 076 303 13 01

Whisky en Cognac

Naast onze wijnen kun je ook genieten van een heerlijke fles whisky of cognac. 
Hieronder vind je de verschillende soorten die wij verkopen in onze wijnwinkel.

Onze wijnwinkel is 7 dagen per week geopend van 10 tot 22u.

Glenfarclas 15 y

Glenfarclas 15 y

Prijs fles 70 cl. € 70,11

Klik hier voor meer informatie over de Glenfarclas 15 y

G&M Highland Park 2006

G&M Highland Park 2006

Prijs fles 70 cl. € 75,51

Klik hier voor meer informatie over G&M Highland Park 2006.

Edradour 12 y Caledonia

Edradour 12 y Caledonia

Prijs fles 70 cl. € 59,89

Klik hier voor meer informatie over de Edradour 12 y Caledonia

Deanston virgin oak

Deanston virgin oak

Prijs fles 70 cl. € 33,57

Klik hier voor meer informatie over Deanston virgin oak

Tamdhu 9y 2006 63,6%

Tamdhu 9y 2006 63,6%

Prijs fles 70 cl. € 74,70

Klik hier voor meer informatie over Tamdhu 9y 2006 

Dailuaine 7 y 2008

Dailuaine 7 y 2008

Prijs fles 70 cl. € 40,50

Klik hier voor meer informatie over Dailuaine 7 y 2008.

Arran Machrie Moor

Arran Machrie Moor

Prijs fles 70 cl. € 51,75

Klik hier voor meer informatie over Arran Machrie Moor.

Tobermory 10 y

Tobermory 10 y

Prijs fles 70 cl. € 49,41

Klik hier voor meer informatie over Tobermory 10 y

Ben nevis 10 y

Ben nevis 10 y

Prijs fles 70 cl. € 53,55

Klik hier voor meer informatie over Ben Nevis 10 y

Bunnahabhain 12 y

Bunnahabhain 12 y

Prijs fles 70 cl. € 56,25

Klik hier voor meer informatie over Bunnahabhain 12 y.

Château Montifaud VS

Château Montifaud VS

Prijs fles 70 cl. € 27,81

klik hier voor meer informatie over de Château montifaud VS cognac.

Château montifaud VSOP

Château montifaud VSOP

Prijs fles 70 cl. € 33,57

klik hier voor meer informatie over de Château montifaud VSOP cognac.

Château montifaud XO

Château montifaud XO

Prijs fles 70 cl. € 73,71

klik hier voor meer informatie over de Château montifaud XO cognac.

Whisky

Whisky

Ongetwijfeld één van de meest gedronken dranken ter wereld, whisky behoort tot de absolute top en er is dan ook een ontzettend breed assortiment. De wijze waarop de drank tot stand komt heeft ontzettend veel invloed op het resultaat, de gebruikte grondstoffen, de vakmanschap, de vaten waar de drank in rijpt. Het maken van een goede whisky is dan ook een ware kunst, een vak dat door velen wordt gewaardeerd. 

Whisky of Whiskey

Het verschil zit ‘m puur in het land van afkomst, whisky’s die uit Ierland en de Verenigde Staten komen worden geschreven met –ey. Om te begrijpen waarom moeten we terug naar de 19e eeuw, in die tijd stapten veel Schotse distilleerders over op de Coffey still waarmee continu geproduceerd kon worden en waardoor de productiecapacitiet omhoog ging, de Ierse distilleerders hielden echter vast aan de pot still.

Om de 2 verschillende productiewijzen uit mekaar te houden namen de Ieren een andere spelling, met –ey, aan. De reden dat distilleerders in de Verenigde Staten de spelling van de Ieren overnamen was omdat velen van hen immigranten waren uit Ierland, en zodoende eenzelfde spelling toepasten.

Single Malt Whisky

Dit zijn whisky’s die gemaakt worden van uitsluitend gemoute gerst en die afkomstig zijn van enkel één distilleerderij, deze worden vervolgens weer onderverdeeld afhankelijk van de regio. Single malts worden getypeerd door hun hardere, ruwere smaak in vergelijking met andere soorten whisky en zijn de ‘originele’ whisky’s van Schotland.  De regio waar de distilleerderij in staat zegt veel over het karakter en het smakenprofiel van de whisky, we maken een onderscheid tussen:

  • Speyside
  • Highland
  • Campbeltown
  • Islands
  • Islay
  • Lowland
Cognac

Cognac

Cognac is een sterk alcoholische drank dat verkregen is door het destilleren van witte wijn en wat afkomstig is uit de streek Charente in Frankrijk. De 6 wettelijke vastgestelde cognacgebieden uit deze streek zijn Grande Champagne, Petite Champage, Borderies, Fine Bois, Bon Bois en Bois Ordinaries. Elk van deze cognacgebieden levert cognac met een eigen karakter. Niet elke drank kan cognac genoemd worden. Er zitten een aantal strenge voorwaarden aan. 

Er mogen alleen maar 9 druivenrassen gebruikt worden voor de productie van cognac. Deze zijn de Ugni Blanc Colombard, Folle Blanche, Jurancon Blanc, Meslier Saint-Francois, Montils, Follignan en Sémillon. De Ugni Blanc wordt het meest gebruikt(90%). Plaatselijk wordt deze ook wel St-Emilion genoemd.

Er moet een dubbele destillatie plaatsvinden. Deze destillatie moet gebeuren in een alambic Charantais. Een roodbruine koperen ketel.De wijn wordt een eerste maal gedestilleerd tot een soort brandewijn met een alcohol percentage van ongeveer 30%. Na een tweede destillatie die bonne chauffe heet. Wordt de verkregen eau-de-vie op fusten gelegd om te rijpen. Voor dit proces is er 10 liter wijn nodig om 1 liter cognac te maken.

De drank moet minstens 2,5 jaar in houten vaten gerijpt zijn. Hier voltrekt zich het geheimzinnige proces waardoor cognac ontstaat. De Interactie met het hout en de lucht geeft de Eau-de-Vie zijn kleur en smaak. Hoe langer de cognac op hout rijpt, hoe meer smaakstoffen uit het hout ontrokken worden. het alcoholpercentage moet minstens 40% zijn en de drank moet uit de streek van Cognac komen.(Charente)Wanneer dit allemaal plaatsgevonden heeft mag de drank de naam cognac dragen.

Verschillende benamingen

Cognacs komen onder verschillende benamingen op de markt en dat is afhankelijk van hun ouderdom. De leeftijd wordt berekend vanaf het moment dat de destillatie klaar moet zijn. Dit is op 31 maart. De bekendste benamingen zijn:

De V.S. heeft een minimale rijptijd van 2,5 jaar. De V.S staat voor Very Special of Very Superior.

V.S.O.P. heeft een minimale rijptijd van 4,5 jaar. V.S.O.P staat voor Very Superior Old Pale of Very Special Old Pale. V.O staat voor Very Old.

Extra, X.O., Napoléon, Hors d'Age of Ancestrale heeft een minimale rijptijd van 6,5 jaar en wat daar bovenkomt. X.O staat voor Exceptionally Old.

Binnen enkele jaren zal hierin voor de XO iets veranderen omdat dan de miniumum leeftijd op 10 jaar gesteld zal worden. In de praktijk zal dit niet echte veranderigen meebrengen, omdat de meeste cognachuizen toch al veel oudere cognacs gebruiken voor hun XO.